Lesaanbod Museum Tetar van Elven – Primair onderwijs

bij tentoonstelling over Galerij De Vos: Het Verleden Verheerlijkt, de Gouden Eeuw door 19e-eeuwse kunstenaars verbeeld

Interactieve rondleiding en workshop

Doelgroep: primair onderwijs – groep 4 t/m 8

Periode: 7 april – 29 september 2019

Duur: 1,5 uur

Kosten: gratis

Is te boeken op: maandag (bij voorkeur) en op overige schooldagen in de ochtenden

Inhoud van de museumles

In deze museumles worden de leerlingen op ontdekkingstocht meegenomen door de tentoonstelling over  Galerij de Vos. Jacob de Vos liet tussen 1850 en 1863 jonge kunstschilders olieverfschetsen maken van de Nederlandse geschiedenis. Hij vond het namelijk belangrijk dat de belangstelling van het Nederlandse volk voor hun geschiedenis levendig werd gehouden. In een interactieve rondleiding ontdekken de leerlingen samen wat er in de schilderijen gebeurt. Wat vertellen de schilderijen ons nu, ruim anderhalve eeuw later? Wat wil de kunstenaar ons laten zien en hoe stuurt hij onze blik? En klopt dat eigenlijk wel met wat er echt is gebeurt? Hoe weten we eigenlijk wat er écht is gebeurd? Door middel van afwisselende kijk- en doe opdrachten brengen de leerlingen de schilderijen tot leven.

Voor de workshop verplaatsen we ons naar de zolder van het museum. Als bezoeker aan het museum bezoek je ook meteen het huis van kunstenaar Paul Tetar van Elven want hij heeft in dit grachtenpand gewoond en gewerkt. Paul Tetar heeft zelf 11 olieverfschetsen gemaakt voor Galerij de Vos en toen hij daarmee klaar was, is hij doorgegaan met het maken van historieschilderijen. Zijn huis staat vol met verzamelingen. Hij kon zo het allerbeste werken aan zijn schilderijen en tekeningen.

In deze omgeving, op de zolder van Paul Tetars huis gaan de leerlingen zelf aan de slag. Gebruik makend van fotokopieën van de schilderijen, geven ze een eigen draai aan de geschiedenis. Eerst kijken ze goed naar wat ze voor zich hebben liggen en onderzoeken het beeld: niet alleen wat er staat afgebeeld maar vooral ook hoe. Vervolgens worden de leerlingen uitgedaagd het schilderij en wat erin gebeurt aan te passen. Door kleine of grote aanpassingen kun jij de geschiedenis veranderen! Je hoeft hiervoor niet persé goed te kunnen tekenen, je kunt ook knippen en plakken.

De resultaten uit de workshop kunnen ingezonden worden voor de wedstrijd HistorieStuk van Museum Tetar van Elven. Natuurlijk mogen de collages meegenomen worden naar school of naar huis om eventueel verder op door te werken.

Les- en kerngebieden PO

Leerlingen:

 • maken kennis met het begrip ‘museum’
 • maken kennis met het begrip ‘collectie’
 • maken kennis met het begrip ‘kunstenaar’
 • koppelen voorwerpen en afbeeldingen aan de kunstwerken
 • leren goed te kijken naar de kunstwerken
 • leren verbanden te leggen tussen de kunstwerken en de tijd waarin deze ontstonden en de
  leefwereld van de leerling zelf
 • leren associëren en creatief te denken
 • leren gedachten, gevoelens en vragen te verwoorden
 • leren te werken met bronnen en deze te interpreteren
 • verwerken het geleerde in een praktische opdracht (workshop)

De lesdoelen sluiten aan bij:

 • Nederlands (ontwikkelen taalvaardigheid)
 • Oriëntatie op jezelf en de wereld
 • Kunstzinnige oriëntatie
 • Geschiedenis

Voorbereiding op bezoek

–      De klas gaat verdeeld in tweeën het museum in (maximaal 15 leerlingen per groep). De eerste groep begint met de rondleiding, de tweede met de workshop. Voorafgaand aan het museumbezoek kan de verdeling al gemaakt worden.

–      Omdat de groep in tweeën wordt gedeeld, vragen we u minimaal twee begeleiders mee te nemen.

–      De huisregels van het museum kunnen alvast doorgenomen worden met de leerlingen (de kunstwerken mogen niet aangeraakt worden, loop rustig door het museum, niet te hard praten, etc.).

Contactgegevens  

Voor aanvragen museumles:

info@femkegerestein.nl

Voor inhoudelijke vragen over de tentoonstelling en Museum Tetar van Elven:

tetar@hetnet.nl