1 juli t/m 28 oktober: Wat een drukte op de Delftsche straten! – Studentenmaskerades 1857-1913

WEGENS SUCCES VERLENGD T/M 6 JANUARI 2019!

Vanaf 1857 werden in Delft maskerades gehouden: feestelijke optochten met een historisch thema. De eerste maskerades werden georganiseerd ter gelegenheid van het lustrum van de Koninklijke Academie, later in het kader van de lustra van het Delfts Studenten Corps. 

Elke maskerade had een eigen thema, zoals de Intocht van Karel van Egmond (1873) en de Intocht van Lorenzo de Medici (1908). Hiervoor werden kosten noch moeite gespaard; er werd speciale muziek gecomponeerd en de kostuums werden uit rijke stoffen vervaardigd. In 1923 werd de maskerade in Delft afgeschaft.

Onze eigen Paul Tetar van Elven was vanaf het prille begin betrokken bij de feestelijkheden. In archiefstukken wordt hij verschillende keren hartelijk bedankt voor zijn inbreng. Tijdens het onderzoek zijn in het Stadsarchief in Delft kostuumtekeningen met Tetars signatuur opgedoken, die hij vervaardigde voor de maskerade van 1857. Deze worden uiteraard getoond, evenals foto’s, prenten en enkele originele maskeradekostuums. Tetar was ook de ontwerper van het DSC-logo, dat tijdens een van de lustrumvieringen als chassinet op de ramen van zijn woning prijkte.

De tentoonstelling gaat niet alleen over festiviteiten, maar is ook zeker een feest voor het oog, mede dankzij bruiklenen van o.a. het Stadsarchief Delft en de Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties).

Kortom, wilt u zelf ervaren hoe Delft aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw vol allure bruiste, dan bent u van harte welkom in Museum Paul Tetar van Elven, waar onze gastheren en –vrouwen u aan de hand van prachtige kostuums en historisch beeldmateriaal graag meer vertellen over deze bijzondere en onderbelichte periode in de geschiedenis van Delft!

Elke laatste zondag van de maand is er een gratis rondleiding door de tentoonstelling om 15.00u. Graag opgeven via ons aanmeldingsformulier:

Reserveren rondleiding Maskerades

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
.