Concertreeks Herfstsalon 2017

Herfstsalon in de Paarse Kamer van Museum Paul Tetar van Elven

In de maanden november en december zal een ministrijkkwartetserie in het museum plaatsvinden met medewerking van het Babylon Quartet en het Dostojevski Kwartet. Dit zijn talentvolle en jonge strijkkwartetten die op dit moment gespecialiseerde strijkkwartetopleidingen volgen, deels aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en deels aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

In de herfstsalon wordt het publiek een avondvullend, divers programma geboden. Naast het muzikale aanbod is het museum opengesteld voor bezichtiging. Aanhakend bij de 19de-eeuwse sfeer van het museum, spelen alle strijkkwartetten vóór de pauze romantisch repertoire. Na de pauze wordt het publiek de kans geboden om de kwartetten van een andere kant te leren kennen in een contrasterende programmering.

De Paarse Kamer is de concertkamer van het Museum Paul Tetar van Elven in Delft, waar een van de honderd best bewaarde interieurs van Nederland te bewonderen valt. Men kan in het museum een goede indruk krijgen van de smaak en manier van wonen van de bourgeoisie in de 19de eeuw.

Donderdag 9 november 2017: Babylon Quartet 20:15 – 22:00 uur (zaal open vanaf 19:45 uur)

Donderdag 7 december 2017: Dostojevski kwartet 20:15 – 22:00 uur (zaal open vanaf 19:45 uur)

Entrée: € 17,50

Betaling: Contante betaling aan de zaal of via overboeking: NL59 INGB 0000 5336 22 t.n.v. Stichting Museum Paul Tetar van Elven.

Belangrijk: De Herfstsalons vinden plaats als er tenminste 25 reserveringen per salon geregistreerd staan! Stel u vrienden hiervan op de hoogte of nog beter; neem uw vrienden mee: gezellig!

Reserveren:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Babylon Quartet 9 november 2017 20:15 – 22:00 uur

Foto: Babylon Quartet

Het Babylon Quartet is een jong en zeer veelbelovend strijkkwartet dat momenteel razendsnel furore maakt. Ontstaan als projectensemble (in 2014) op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het bleek al heel snel dat deze combinatie van strijkers een grote artistieke potentie had. In 2015 waren zij winnaar van de ‘Grote Kamermuziekprijs’ en volgden er uitnodigingen om op te treden in Het Concertgebouw, op de kamermuziekfestivals in Den Haag en Amsterdam, het Janine Jansen Festival en waren ze finalist bij de Storioni Toonzaal Prijs.

We are Babylon Quartet. Why? Because it is not the similarities but the differences between us that make it such a unique and exciting experience. We were born and raised in four different countries, we speak four native languages within the quartet and our characters were shaped by noticeably different cultural, social and economical backgrounds. As we witness every day, such differences are seen by many people all over the world as a reason for misunderstanding, confrontation, conflict and, ultimately, violence. However, while developing our quartet, we learned to perceive these differences a tremendous source of inspiration and joy. We don’t fight them – we marvel at them, constantly learn from each other and use our differences to our advantage. We strongly believe that it is our duty, as artists, to show the audience that there is another way that people can unite through their differences instead of fighting over them.

Extra strijkkwartetstipendium (€ 15.000) voor het Babylon Quartet

Het Babylon Quartet bestaat uit violisten Leonid Nikishin (1988) en Danielle Daoukayeva (1992), altviolist Kellen McDaniel (1991) en cellist William McLeish (1992). Het is een veelzijdig ensemble, dat opvalt ‘door voortreffelijk samenspel en een breed kleurpalet. Het blinkt niet alleen uit in het traditionele repertoire maar ook in hedendaagse muziek. Door nieuwe muziek, het gebruik van nieuwe media en fusie met andere kunstvormen te combineren met het klassieke repertoire weet het kwartet zeer gevarieerd en origineel te programmeren’, aldus Het Kersjes Fonds.

Dostojevski Kwartet 7 december 2017 20:15 – 22:00 uur

Foto: Tess.Photography

Het Dostojevski Kwartet werd in oktober 2014 opgericht. De jonge musici Charlotte Basalo Vazquez, Julia Kleinsmann (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Kroon (cello) hebben elkaar op het conservatorium leren kennen. Zij studeren allen aan het Conservatorium van Amsterdam. Het strijkkwartet ontving lessen en masterclasses van o.a. Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel (primarius van het Danel Quartet). Vanaf najaar 2016 studeren zij aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie in het traject voor conservatoriumstudenten. Ook volgen zij in seizoen 2016-2017 en 2017-2018 het coaching traject van het Danel Kwartet opgezet in samenwerking met Tivoli-Vredenburg.

In de korte tijd dat ze samen zijn, speelden ze meerdere malen in het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland. Ook werkten ze samen met het Dudok Kwartet en altvioliste Francien Schatborn. Verder waren ze te gast bij Amsterdam FM en Opium op Radio 4 en Podium Witteman.

Naast hun passie voor kamermuziek hebben de jonge musici van het Dostojevski Kwartet ook individueel vele masterclasses en cursussen gevolgd. Ook deden zij met veel succes mee aan concoursen. Zo zijn de leden allen afzonderlijk prijswinnaars van het toonaangevende Prinses Christina Concours.

Lisa, Julia en Emma spelen allen op een instrument dat ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

2017-10-05T00:04:15+00:00