Ons echte goud: Museumweek in Museum Paul Tetar van Elven

Ons echte goud: Museumweek in Museum Paul Tetar van Elven

Het museum bezit deze fraaie Imari dekselpot, die tussen 1750 en 1800 in China is gemaakt. Via een transport over zee, verkoop, verzamelingen, winkels en veilingen is dit kostbare object in het bezit gekomen van Paul Tetar van Elven. Porselein is eeuwenlang een zeldzaamheid in Europa. Het Chinese porselein is zo kostbaar als de klinkende munten waarmee het betaald wordt. Pas na 1600 komt er steeds meer porselein naar Europa. Maar de vraag neemt toe en het blijft een waardevol verzamelobject.

Door een burgeroorlog in China tussen 1620 en 1683 komt de porselein productie daar vrijwel stil te liggen. In Japan maakt men al gauw het met blauw beschilderde ‘Chinese’ porselein na om aan de Europese vraag te voldoen. Handel is handel. Vanaf ongeveer 1680 wordt in de Japanse stad Arita porselein gemaakt met een beschildering in blauw, rood en echt goud. Het wordt vernoemd naar de Japanse havenstad Imari. Het Imari wordt populair in Europa; het is weer eens wat anders dan het Chinese blauw en wit beschilderde porselein.

Na de herstart van de porselein productie in China wordt vanaf circa 1700 het Japanse Imari gekopieerd door de Chinezen. Handel is handel. Voor de Europeaan maakte het weinig verschil of Imari nu uit China komt of uit Japan.

In het laatste kwart van de 19de eeuw is het heel gebruikelijk om porselein in een ‘montuur’ te vatten om nog meer te verfraaien. Er moet veel porselein zijn gebroken bij het aanbrengen van dergelijke luxe vergulde monturen. Bij stukken die niet sneuvelden bij het riskante gaatjes boren en omklemmen heeft het montuur het porselein nadien goed beschermd tegen breuk.

Deze dekselpot heeft een vuurvergulde koperen voet en parelrand gekregen. Aan weerszijde is een klein gaatje geboord voor een leeuwenkop met ring in de bek. Het deksel kreeg een knop in de vorm van een vergulde dennenappel.

Tijdens de Museumweek van 10 t/m 15 april is het museum elke middag geopend. Op zaterdag en zondag zijn er gratis instaprondleidingen voor de bezoekers door het hele huis. Het thema ‘ons echte goud’ heeft in het museum een zeer speciale betekenis: Paul Tetar verzamelde het zogenaamde ‘witte goud’, te weten Chinees en Japans porselein. Een prachtige Imari dekselpot prijkt dan ook in de hal van het museum. Op zolder kunnen kinderen hun eigen ‘porseleinen’ bord versieren.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13u – 17u 
www.tetar.nl

 

 

2018-04-11T17:55:19+00:00