Vanaf juli te zien: Delftse maskerades 2018-02-20T23:44:44+00:00

 

De Delftse Maskerade – Feestelijke historische optochten

Vanaf 1857 werden in Delft maskerades gehouden: feestelijke optochten met een historisch thema. De eerste maskerades werden georganiseerd ter gelegenheid van het lustrum van de Koninklijke Academie, later in het kader van de lustra van het Delfts Studenten Corps. 

Elke maskerade had een eigen thema, zoals de Intocht van Karel van Egmond (1873) en de Intocht van Lorenzo de Medici (1908). Hiervoor werden kosten noch moeite gespaard; er werd speciale muziek gecomponeerd en de kostuums werden uit rijke stoffen vervaardigd. In 1923 werd de maskerade in Delft afgeschaft.

Onze eigen Paul Tetar van Elven was vanaf het prille begin betrokken bij de feestelijkheden. In archiefstukken wordt hij verschillende keren hartelijk bedankt voor zijn inbreng, al weten we nog niet precies waar deze uit bestond. In een van zijn schetsboekjes staan weelderige kostuums afgebeeld, maar of deze bij de maskerades hoorden? Tetar was ook de ontwerper van het DSC-logo, dat tijdens een van de lustrumvieringen als chassinet op de ramen van zijn woning prijkte. Onderzoek naar zijn betrokkenheid vindt momenteel plaats.

De tentoonstelling gaat niet alleen over festiviteiten, maar belooft ook zeker een feest voor het oog te worden, mede dankzij bruiklenen van o.a. het Stadsarchief Delft en de Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties).

Kortom, wilt u zelf ervaren hoe Delft aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw vol allure bruiste, dan bent u deze zomer van harte welkom in Museum Paul Tetar van Elven, waar onze gastheren en –vrouwen u aan de hand van prachtige kostuums en historisch beeldmateriaal graag meer vertellen over deze bijzondere en onderbelichte periode in de geschiedenis van Delft!