IN HET (GE)ZICHT – Portretten door Paul Tetar van Elven uit het depot

29 april t/m 1 oktober 2017

Paul Tetar van Elven (1823 – 1896) kennen wij vooral als ‘de laatste der historieschilders’ en als kopiist van beroemde schilderijen zoals De Nachtwacht en De Anatomische Les van Rembrandt, maar hij tekende en schilderde ook vele portretten: van familie, vrienden en in opdracht.

In het museum aan de Koornmarkt is de tentoonstelling te zien ‘In het (ge)zicht: portretten (gezichten) die normaal gesproken in het depot hangen of verstopt zijn in een van de schetsboekjes van Tetar, zijn nu letterlijk in het zicht van de bezoeker. Fijn getekende portretjes van zijn nichtje Marietje, van zijn eerste vrouw Louise, tekeningetjes van studievrienden (onder wie Alexander Bakker Korff en Tomas Cool) en portretten in olieverf van het bevriende echtpaar Stieltjes. Achterop het portret van Caroline schreef Tetar namelijk: ‘vriendschappelijk aangeboden’. Het echtpaar is ook herkenbaar in een van de schetsboekjes van Paul Tetar.

Zijn familieleden zijn soms herkenbaar, maar bij vele portretten tasten wij in het duister wie ze zijn. Eén schetsboek vulde Paul Tetar met profielportretjes: mét datum, maar helaas zonder de namen van de afgebeelde personen. Waarschijnlijk gaat het om familieleden en vrienden en waren ze bedoeld als een persoonlijk memorandum, niet voor bestemd voor de ogen van buitenstaanders.

 

Museum Paul Tetar van Elven

Koornmarkt 67

2611 EC Delft

www.tetar.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00u-17.00u