Vanaf 8 juni is in Beetsterzwaag (Friesland) de tentoonstelling Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt te zien. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Na terugkomst in zijn geboortedorp richtte Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) een museum in met bijna 700 oosterse voorwerpen die hij had verzameld tijdens zijn reizen. Een paar jaar later verhuisde hij naar Cannes in Zuid-Frankrijk.

In samenwerking met het Musée de la Castre in Cannes en de Tinco Lycklama Foundation keert de collectie van Tinco tijdelijk terug naar Beetsterzwaag. Drie schilderijen van Pierre Tetar van Elven, de neef van Paul, maken hiervan deel uit. Behalve de collectie brengt de tentoonstelling de reis van Tinco Lycklama in kaart, en maakt men kennis met zijn leven en werk. Bovendien biedt de tentoonstelling een aparte kijk op Syrië aan de hand van foto’s uit de tijd van Tinco in combinatie met schilderijen van de hedendaagse archeoloog en kunstschilder Theo de Feyter. Zijn gouaches tonen plekken in het Midden-Oosten waar Tinco 150 jaar geleden is geweest, zoals Damascus, Aleppo, Palmyra en Beiroet. Rondom de tentoonstelling zijn extra activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen en rondleidingen.

Praktische informatie
Locatie: Grietenijhuis (het oude gemeentehuis), Hoofdstraat 17, 9244 CL Beetsterzwaag
Periode: van 8 juni t/m 9 september 2018
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Entree: 5 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis, mits onder begeleiding)

Organisatie: Stichting Historisch Beetsterzwaag. In samenwerking met de Tinco Lycklama Foundation en Musée de la Castre in Cannes.
De gemeentes Cannes en Opsterland hebben een culturele overeenkomst afgesloten om deze tentoonstelling mogelijk te maken. Het Tinco-project is onderdeel van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Meer informatie
www.historischbeetsterzwaag.nl
www.culturelehoofdstraat.nl
Achtergrondinformatie over Tinco op www.tincolycklama.org