In Museum Paul Tetar van Elven was afgelopen jaar de tentoonstelling Het Verleden Verheerlijkt. De Gouden Eeuw door 19de-eeuwse kunstenaars verbeeld te zien. Paul Tetar heeft u in het kader hiervan uitgedaagd om de nieuwe ‘historieschilder’ te worden. De sluitingsdatum was 29 september en de genomineerden waren:

Uitslag

Het juryrapport luidt als volgt:

Het was eigenlijk een onmogelijke opgave voor de jury, die bestond uit kunsthistorici en kunstenaars om te bepalen wie het beste historiestuk had gemaakt. Er werd een eerste selectie gemaakt waarbij de werken afvielen die niet helemaal voldeden aan de opdracht. Zo waren er bijvoorbeeld kopieën naar 17de-eeuwse werken. Prachtig, maar dat wordt – in navolging van Paul Tetar – een volgende wedstrijd.

De werken die overbleven en  die ook bij het museum zijn ingeleverd leverden de jury behoorlijk wat kopzorgen op. De meeste werken zijn door amateurs gemaakt, maar er was ook een enkele professionele kunstenaar bij de deelnemers. En, altijd leuk, er waren ook veel werken die Delft als onderwerp hadden. De inzendingen waren zo verschillend qua techniek, uitvoering en originaliteit dat ze eigenlijk wat de jury betreft allemaal een prijs hadden mogen winnen. Maar het is niet voor niets een wedstrijd en na het toekennen door ieder jurylid van punten aan elk kunstwerk is dit de uitslag van de jury:

Gedeelde 1e plaats: ‘De grote brand van Delft’, Theo van der Bulk, ets 

En: ‘Het Middenschip van de Dom Utrecht’, Jeannette van Leeuwen, gemengde techniek

2e plaats: ‘Het laatste huis van de Van Leeuwenhoeksingel in 2000’ en ‘Afbraak van de Houttuinen in 2009’, Peter Britsia, aquarellen

3e plaats: ‘De dood van Lucretia’, Cees Jan van Beek, foto

Eervolle vermelding: Paarden in Marrum, Kees Tettero, olieverf

De prijswinnaars hebben inmiddels bericht gekregen en kunnen hun prijs, deels ter beschikking gesteld door Royal Talens, in ontvangst nemen.

Van harte gefeliciteerd!

Museum Paul Tetar van Elven

Koornmarkt 67

2611 EC Delft